LOPEND VUUR: BRANDENDE QUESTIËN

"LOPEND VUUR: BRANDENDE QUESTIËN"

14 oktober 2018 t/m 17 maart 2019

DUBBEL EXPOSITIE ‘LOPEND VUUR’ EEN AANRADER

In het Museum ‘Het Land van Thorn’ en in de Abdijkerk kunt u zondag 14 oktober vanaf 13.00 uur de tentoonstellingen bezoeken met als thema ‘Lopend Vuur’: ‘Gespaarde Kerkschatten’ in de Abdijkerk) en ‘Brandende Questiën’ in het Museum.
De officiële opening van deze dubbelexpositie vindt plaats om 15.00 uur in het Museum aan de Wijngaard.

In het kader van 290 jaar Brandprocessie Thorn is de dubbelexpositie ‘Lopend Vuur’ een gezamenlijk initiatief van het Gemeentemuseum ‘Het Land van Thorn’ en de Stichting Abdijkerk Thorn.

Brandende kwesties omtrent de grote stadsbranden in de 17e en 18e eeuw waren o.a. de aanschaf van brandspuiten, brandladders, brandhaken en leren brandemmers. Maar ook het invoeren van nieuwe wetten en regelgeving. De strodaken moesten wegens brandgevaar vervangen worden door harde dekkingen, zoals dakpannen en natuurleien. In 1737 wordt op voorstel van de vorstin-abdis besloten om in de toekomst op elke buurtput in Thorn een pomp te plaatsen. Deze en andere brandende kwesties worden getoond in de expositie ‘Brandende Questiën’.

‘Gespaarde Kerkschatten’ geeft de bezoeker een artistieke kijk op de rijke textieltraditie van de Abdijkerk: fraaie en bijzondere koorkappen en liturgische gewaden uit de 17e en 18e eeuw. Ook kan men er de nieuwe en unieke koorkap, ontworpen door Angeles Nieto, bewonderen. Daarnaast wordt liturgisch vaatwerk tentoongesteld dat tijdens de Brandprocessies wordt rondgedragen.

Beide exposities zijn op zondag 14 oktober geopend tot 18.00 uur.
De tentoonstelling ‘Gespaarde Kerkschatten’ is tussen 16.00 – 17.00 uur niet toegankelijk. Dit in verband met de opvoering van het toneelstuk ‘De Processie’ in de Abdijkerk.

Uw aanwezigheid op 14 oktober wordt zeer op prijs gesteld.

De expositie heeft een looptijd t/m 17 maart 2019.

Meer over deze expositie: klik hier

Bezoek ons via:

Deel onze website via: